De eerste paal
Dinsdag 6 maart 1990 was de grote dag!
Geassisteerd door B. van Zijll (directeur Woningbedrijf Beverwijk) kon de eerste paal geslagen worden door Nies Schoen onze voorzitter.
Aan Nies werd de eerste sleutel uitgereikt op 6 februari 1991 en de andere 29 leden volgden nog dezelfde maand.
Op 15 april was dan de officiële opening: wethouder mevrouw Trautwein brak een papieren deur door om in de gemeenschappelijke ruimte te komen.
Maar voor het zover was…
Het begin
In maart/april 1987 werd er op initiatief van het Dienstencentrum, de ANBO en Humanitas een cursus georganiseerd over het thema ‘Over wonen van ouderen gesproken’
Na deze cursus waren er 11 mensen geïnteresseerd in het experiment ‘Gemeenschappelijk Wonen’. Op 6 mei vindt de eerste vergadering plaats in de Nieuwe Slof te Beverwijk met Lia Haasnoot, hoofd van het Dienstencentrum en Ineke Wessels.
In 1988 breidt de groep zich uit tot 24 personen, na een artikel in de krant, wordt er een cursus over Gemeenschappelijk Wonen gevolgd in Bergen op de Volkshogeschool waar verschillende commissies werden opgericht.
In 1989 plaatst de Gemeente –na enige aarzeling- zich achter de vereniging Gemeenschappelijk Wonen en komt het hele proces in een stroomversnelling.
In de loop van het jaar werd het Gemeentelijk Woning bedrijf als bouwheer aanvaard, kwam er een samenwerkingsovereenkomst en werd Architectenbureau Bakker en Boots uitgekozen als ontwerper en werd de locatie Büllerlaan toegewezen.
Er werd weer een cursus gevolgd over Gemeenschappelijk Wonen en alles wat daar mee samenhangt in Bergen, nu met 19 leden.
In augustus verscheen er een artikel in de Kennemer, wat resulteerde in weer 23 aanmeldingen.
Op 16 november tekent het bestuur bij Notaris Westen de Statuten en is de ‘Vereniging De Groene Horst’.officieel.
Op 8 december wordt het bouwcontract getekend met de aannemer, de firma Urbibouw te Nieuwegein.
Net op tijd was de vergunning voor de bouw van Gedeputeerde Staten binnen en op 6 maart 1989 werd met de bouw begonnen.
Er werden fondsen aangeschreven voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte, de gemeente verstrekte een forse subsidie voor de lift en andere gemeenschappelijke zaken.
In juni was er weer een cursus in Bergen o.l.v. Gerard Roosloot en Chris Stelder. Ook hier werden verschillende commissies opgericht en kreeg de beheersovereenkomst met het GWB meer gestalte.
De gemeente kwam tot een grondruil met het Augustinuscollege, zodat wij een zijtuin tot onze beschikking kregen en de parkeerplaats aan de achterzijde van het gebouw tot stand kon komen.
In september was ‘De Groene Horst’ aanwezig in de Nieuwe Slof bij de presentatie van alle activiteiten van het Dienstencentrum.
Bestond de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen in januari uit 32 leden, eind 1990 was dit aantal gegroeid naar 65!
In februari 1991 konden 30 bewoners hun nieuwe onderkomen in gebruik nemen, ondertussen werd er nog hevig gewerkt aan het complex en kon op 15 april de officiële opening plaatsvinden.
Na de montage op 23 september van ons naambord DE GROENE HORST (ontworpen door P. Folmer) was het gebouw echt compleet.
Moraal?
Moraal van deze opsomming?
De huidige bewoners zijn het toenmalige bestuur zeer dankbaar voor de enorme inzet en bewonderen het grote doorzettingsvermogen om dit project tot een goed einde te brengen in vier jaar tijd.
Wij zijn heel blij dat wij de archieven van Corry en Jan Verkooyen hebben mogen raadplegen: wij hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt!